08 Dec

20+ och oskuld? Inget att skämmas för!

Många ungdomar går och grubblar över avsaknaden av en partner eller sexuell erfarenhet. Att leva livet i egen takt är varken pinsamt eller konstigt. Bild: Jussi Tuokkola

Lue juttu suomeksi täältä.

 

Alla har vi säkerligen hört de där berättelserna. Om hur kompisarna för första gången fumlade runt med sina partners. Eller hur någon som 16-åring vaknade i ett tält bredvid sitt festivalragg. När folk jämför sina sexäventyr i grupp kan den oerfarna känna sig utanför och tyst stirra i marken. Men det finns ingen orsak att skämmas.

 

OERFARENHET är inget underligt eller onormalt. Den som lever utan sex är inte heller ensam, trots att det ibland kan kännas så. Visste du att genomsnittsfinländaren har sex för första gången som 17-åring? Det här kan komma som en överraskning, särskilt om du är ung och känner att du är den sista i gänget som fortfarande inte har en partner och aldrig smekt någon annan än kanske dig själv.

Därtill finns ett stort antal långt över 20-åriga finländare som inte har inlett ett könsliv.

Ett liv utan sex förknippas ofta med religiös övertygelse eller sjukdom, men de facto har många oerfarna ingen egentlig anledning till att de aldrig haft sex.

Den vanligaste orsaken bakom oerfarenhet hos de ungdomar som Väestöliittos ungdomsläkare Miila Halonen möter i sitt arbete är att personen helt enkelt inte träffat en lämplig partner.

Enligt Halonen kan det här påverkas av flera faktorer, så som att personen bor på en liten ort, intresserar sig för annat än heterosex eller känner sig marginaliserad på grund av någon egenskap.

– Det känns som om de här människornas berättelser förenas av det faktum att de inte träffat någon. De har helt enkelt aldrig mött en person som de kunde uppleva intim samvaro med, säger Halonen.

 

I TAKT MED att medierna börjat behandla människans sexualitet allt mångsidigare har asexualitet, det vill säga att en person inte är intresserad av sexuellt umgänge, blivit en känd term. Läggningen har blivit en vanlig förklaring till ett liv utan sex.

Enligt Halonen är det ändå vanligare att oerfarna ungdomar och unga vuxna nog intresserar sig för sex och parförhållanden, men saknar människor i sina liv att uppleva de här sakerna med. Avsaknaden av sex och parförhållande följer enligt Halonen sällan människan livet ut.

– Ofta visar det sig att det handlar om ett tillfälligt läge. När livet går vidare hittar personerna ofta potentiella partners till exempel i arbetslivet eller i samband med studierna.

Förstås finns det människor som gör sitt bästa för att hitta en partner, men lyckas ändå inte. Den som ständigt blir utsatt för medier som tutar ut att ett aktivt sexliv är saliggörande och hör hur samhället tar familj och parförhållanden som en självklarhet kan känna att singellivet är ofullständigt. Det här i sin tur kan utvecklas till ett komplex som aldrig lämnar tankarna.

– Förstås finns det människor som har ett stort behov av att uppleva ett parförhållande och det kan kännas väldigt frustrerande om man inte hittar någon. Å andra sidan betyder ensamhet inte att man automatiskt är olycklig: många lever ett rikt liv fyllt med vänner, hobbyer, arbete och intressen och känner inte sig pressade på grund av singellivet, säger Halonen.

 

DET FINNS alltså många olika sätt att leva utan sexuell erfarenhet, förhållande eller familj. Hur kunde vi bidra till att oerfarna singlar kunde känna sig likvärda i förhållande till dem som har partners eller familj?

Åtminstone hjälper det inte att panta på eventuella frågor eller osäkerhetskänslor. Det tycker 24-åriga studerande Emma Sandström som är frivillig vid Röda Korsets ungdomsgrupp i Åbo och har åkt runt Finland i somras för att snacka sex med ungdomar inom ramen för Sommargummikampanjen.

Tillsammans med sina unga kollegor bemannade Sandström den så kallade sexkiosken, en kiosk dit festivalbesökare i alla åldrar var välkomna att diskutera allt som har med sex att göra. Där träffade hon bland annat ungdomar som försiktigt pillade på ett kondompaket för första gången. Osäkerheten ledde ofta till att de här personerna inte var villiga att diskutera sin oerfarenhet.

– En kommentar som vi ofta hörde, särskilt av pojkar, var att ‘jag inte behöver någon kondom eftersom det är omöjligt att få när man ser ut så här’. Det kändes rätt ledsamt.

Och det här gäller inte bara ungdomar.

– Jag känner äldre personer som aldrig haft sex och har sagt att de snabbt måste hitta någon för att fixa undan det hela, berättar Sandström.

Under sin tid vid sexkiosken noterade Sandström och de andra volontärerna att många festivalbesökare hade bristfälliga kunskaper om preventivmedel och könssjukdomar, men tack vare kioskens avslappnade atmosfär vågade de komma och diskutera. En öppen dialog och självsäkerheten som växer när man är välinformerad är enligt Sandström det som behövs för att vi bättre ska kunna bemöta till exempel personer som aldrig haft sex.

– När vi var öppna, vågade också ungdomarna tala ut. Det verkar som om människor automatiskt inte får den information om könslivet som de önskar och behöver. Och utan information är det svårt att ha en avslappnad och öppen attityd till de här sakerna.

 

SOM UTOMSTÅENDE är det förstås lätt att uppmuntra ungdomar att ta det lugnt och inte stressa över sin oerfarenhet. Men för den som känner att den blivit ensam och utan är problemet verkligt och akut.

Trots att de samhälleliga attityderna jämt luckras upp och vår uppfattning om den traditionella familjen kompletteras med sätt att leva, är ensamhet fortfarande tabu. Det är få som vill ställa upp och tala ut om ämnet med eget namn i rädslan att bli stämplade. Ändå talar internetforumen sitt tydliga språk om att oerfarenhet oroar många.

 

Det känns som om jag är den enda i min bekantskapskrets som är tjugo år och oskuld.

Skönt att höra att jag inte är ensam om det här och att ni inte tycker att jag är konstig.

Jag har börjat fundera om jag är onormal eftersom jag aldrig har kysst någon?

 

Enligt Halonen på Väestöliitto är konceptet för ett “normalt liv” och tanken att en människa borde uppnå vissa saker vid en bestämd ålder egentligen rätt korkad.

– I stället borde vi medvetet poängtera att var och en bygger sitt liv i egen takt. Det finns ingen modell för hur man borde prestera i livet.

Enligt Halonen är det viktigt för den oerfarna unga att komma ihåg att vara nådig gentemot sig själv. Det är också bra att vara medveten om att man inte är ensam: många finländare befinner sig i samma situation med liknande önskemål om att hitta en partner.

I stället för att pressa sig själv lönar det sig enligt henne att fokusera på att hitta de goda sidorna med sig själv och sitt liv. Ifall tankarna kring den egna oerfarenheten blir en ständig plåga och dominerar det vardagliga livet, kan det vara bra att reda upp sina tankar med hjälp av en utomstående.

– Om man har ett stort behov av att hitta en partner, men känner att man saknar verktyg, kan det vara bra att ta ett snack med ett proffs. Då kan man få hjälp med att kartlägga den egna situationen: varför har jag svårt att närma mig andra människor och hur kunde jag hitta det mod som saknas, säger Halonen.

Också omvärlden kan hjälpa de oerfarna att känna sig bekvämare med sig själva. Här har också medierna orsak att se sig i spegeln.

– Man kan fråga sig, kunde vi se mer av de olika sätten att leva i offentligheten och kunde vi diskutera sexets betydelse ur flera synvinklar? En annan viktig faktor är att motarbeta ensamhet. Vi måste fråga oss hur vi effektivare kan lindra ensamhet och hjälpa de ensamma att hitta varandra, säger Halonen.

 

Oroad över att vara ensam eller oerfaren? På Väestöliittos chat  kan du diskutera anonymt med en sakkunnig på finska. Om du är intresserad av att stöda andra ungdomar i frågor kring sexualitet kan du bekanta dig med Röda Korsets upplysningsarbete  bland annat på festivaler.

Text: Mikaela Remes

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!