13 Aug

”Det enda jag ville var att någon lärare skulle krama om mig”

naba

Nabaz Baki, born in Iraq and grew up in Finland, has always felt different. Because of his bullying experiences at school he decided already years ago that he does not care about what people think and feel about him. This was also the reason why he started to write a blog about the nightlife in Ekenäs and Helsinki. He wanted to see how much he could provoke both other immigrants and the Finnish people.

Nabaz Baki kände sig alltid annorlunda. Han bestämde sig tidigt för att han inte ska bry sig om vad folk tänker och tycker om honom. Det var också en orsak till varför han började skriva en blogg om nattlivet i Ekenäs och Helsingfors. Han ville se hur mycket han kunde provocera både andra invandrare och den finska befolkningen.

Nabaz Baki är född i Irak och uppvuxen i Finland. Han är kanske känd för en del i Svenskfinland som mannen bakom partybloggen som vann priset för årets mest originella blogg på Bloggalan år 2011.

År 1989 började en resa som Nabaz Baki bär med sig hela sitt liv. Det var krig i hemlandet Irak. Kurderna var speciellt utsatta och under hot av Saddam Husseins styre. En dag fick Nabaz Bakis pappa, som hade ett bra jobb på en tobaksfabrik i Elbir, nog. Familjen Baki, precis som många andra kurdiska familjer, bestämde sig för att sälja alla sina ägodelar och fly.

Nabaz och hans familj väntade i fyra år på att få lämna Turkiet och få asyl i Europa.

Nabaz och hans familj väntade i fyra år på att få lämna Turkiet och få asyl i Europa.

— Vi var tio barn och min lillasyster var bara några månader. Jag var fem. Vi tog med oss bara det nödvändigaste och började vår vandring mot Turkiet. Vi gick i fem dagar genom bergen. Under bergen fanns vägar och tunnlar som var byggda för dem som skulle rymma. Irakiska soldater stred i bergen, så vi gick i praktiken igenom en krigszon. När det var skottlossning eller flygplan som släppte ner bomber så var vi tvungna att gömma oss. När det var kväll eller lugnare fortsatte vi.

Familjen hade två hästar, men annars så gick de till fots hela vägen.

— Vi gick upp för bergen och ner igen. Smugglare på vägen berättade hur vi skulle gå och i bergen längs gränsen till Turkiet fanns små byar där vi kunde övernatta. Om man gav en liten slant eller en guldring till någon familj så fick man bo hos dem, fick sig lite mat och kunde duscha. Fem dagar är en lång tid med tio barn.

Även om Nabaz bara var fem år när de flydde så finns minnena av ljuden och känslan av obehag kvar.

— Jag kommer aldrig att glömma ljuden från bomberna och flygplanen. Många kanske tycker att jag låter dum när jag säger att jag ännu som 31-åring är rädd för ballonger. Jag är rädd för ljudet när de spricker. Och åskan. Det är inte blixten jag är rädd för, utan det är ljudet som är obehagligt.

Ilsken ensamvarg

Nabaz och hans föräldrar och nio syskon kom via Turkiet till Finland på våren 1993. Då hade han fyllt 9 år. De första tre månaderna bodde de i Helsingfors och sedan flyttade de till Ekenäs.

— Mitt första minne av Finland är att det var kallt och väldigt grönt. Vi var ju inte så vana vid skog.

Men Nabaz hade inte det lätt i Finland de första åren. Han blev mobbad och tog avstånd från allt och alla.

— De ropade ”kurdipappa” åt mig på skolgården och på stan. I Ekenäs visste få vad en flykting var på den tiden. Vi var bland de få första utlänningarna här. Så, jag blev lite av en ensamvarg. Jag lekte helst ensam och jag var misstänksam mot alla. I skolan hade jag svårt att anpassa mig. Jag var stökig och arg. Arg på allt. Jag hade sett så mycket elände. Folk som låg döda på gatan när de inte hunnit till bombskyddet. Jag hade kvar minnena, fast jag försökte förtränga allt. Men jag kunde inte språket så jag kunde inte uttrycka det jag kände. Jag blev den där busiga.

Nabaz hoppas att lärare och skolpersonal kan hantera barn som är i hans situation bättre idag.

— På 90-talet fanns inte det här med att bearbeta det man gått igenom som flyktingbarn. Läraren frågade aldrig varför jag betedde mig så som jag gjorde. Det enda jag ville var att någon lärare skulle krama om mig och fråga hur jag hade det.

Nabaz menar att flyktingar som kommer hit som barn borde få stöd och att lärare borde få mer kunskap i vad ett flyktingbarn kan ha gått igenom.

— Men idag tror jag ändå att det är bättre. Och det är bättre inte bara för utlänningar utan också för alla. Lärarna är mer uppmärksamma på mobbning idag. Det vill jag åtminstone tro och hoppas.

En vilja att provocera

— Jag minns hur jag en dag som tioåring när jag gick hem från skolan, suckade över hur tung min ryggsäck var. Jag minns också att jag i den stunden tänkte att den kommer bara att bli tyngre och tyngre för varje år som går. Men att det kommer att komma en dag när jag är redo, och då ska jag börja plocka fram allt som finns i säcken. Och det är först nu som jag börjat göra det.

Nabaz har använt sig av den svåra tiden till något positivt.

— ”What doesn’t kill you, makes you stronger”, som man säger på engelska. Jag vände på det hela och fick nästan en kick av att provocera. Jag började skriva bloggen om krogliv, alkohol och sex. Och på det sättet provocerade jag både andra invandrare men också de som hade fördomar om oss invandrare. Det kändes som att jag vann emot alla som mobbat mig under alla dessa år.

Nabaz2

Nabaz blev mobbad för sin dyslexi i skolan, men idag bryr han sig inte om vad folk tänker om honom.

Nabaz fick också kritik av många för det språk han använde på sin blogg. Många ansåg att det inte var korrekt svenska.

— Jag blev mobbad för min dyslexi i skolan och det var också en orsak till att jag började blogga. Jag skrev på ”fel svenska” och många kommenterade: ”lär dig svenska!”. Det i sin tur fick jag en kick av. Och jag ville provocera ytterligare med min dyslexi och fortsatte skriva så som jag gjorde.

Idag är Nabaz utbildad närvårdare och har många vänner som står honom nära. Men han vet att hans provocerande sätt också lett till att alla inte älskar honom.

Fördomar

Nabaz anser att det är ett stort problem i dagens Finland att man vill sätta folk i fack. Jag märker att jag blir annorlunda bemött för att jag ser annorlunda ut, på krogen och på gatan. Men han vill ändå inte använda sig av ordet rasism.

— Jag försöker i stället tänka att alla människor har fördomar och det bygger på okunskap.

Nabaz drömmer ibland om hur det skulle kännas att bo i ett land som helt och hållet känns som hemma.

— Ibland tänker jag på att om vi skulle ha stannat i Irak, eller i Kurdistan, vem vore jag idag då. Men sen inser jag att jag aldrig skulle kunna leva det liv jag gör idag om jag skulle bo där. Så, om jag måste välja idag så skulle jag ändå välja att bo här. Även om jag på ett sätt alltid kommer att bli bemött som en främling här så är Finland det första landet jag bott i där jag verkligen känt mig trygg.

Elin von Wright

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!