22 Jun

“Jokainen tarvitsee toista ihmistä elämäänsä”

Kesä on otollinen aika odottamattomille kohtaamisille, uusille ystäville ja rakkaudelle. Kesän kunniaksi helsinkiläiset jakoivat ajatuksiaan rakkaudesta. Mitä se merkitsee, mistä sitä löytää ja kenen kanssa sitä koetaan? 

Suvessa toppatakeistaan vapautuneet suomalaiset vaikuttavat monesti normaalia spontaanimmilta ja puheliaammilta. Rannat, puistot, festivaalit ja terassit kuhisevat ihmisiä, joten nyt on paras aika vuodesta poistua kodin pölyisistä nurkista ja suunnata ulos uusia tuttavuuksia solmimaan!

Näin juhannuksen alla pysähdyimme vaihtamaan kaduntallaajien kanssa ajatuksia kesästä ja rakkaudesta.

32-vuotias Ana toivoo, että jokaisen ihmisen elämässä olisi ystäviä.

“Rakastan perhettäni ja kaikkia ystäviäni. Voiko ystävänrakkautta verrata romanttiseen rakkauteen? Voi ja ei voi. Kiintymystä toki osoitetaan eri tavoin, mutta tunne voi olla aivan yhtä vahva. Parisuhteen tapaan myös ystävyyssuhde voi päättyä. Tein “bänät” erään ystäväni kanssa ja se oli kamalaa. Löysimme kuitenkin toisemme uudestaan, sillä rakkaus on tärkeämpää kuin välejämme hiertänyt ongelma.

En usko, että jokaiselle on olemassa täydellistä kumppania, mutta kaikkia suhteita voi työstää. On myös ihmisiä, jotka eivät tarvitse kumppania romanttisessa mielessä, eikä heitä tulisi painostaa. Kaikilla ihmisillä pitäisi kuitenkin olla ystäviä, sillä jokainen tarvitsee toista ihmistä elämäänsä.”

– Ana, 33

 

Rakkaus_HGL

“Kesä on suosikkivuodenaikani. Valoisat yöt inspiroivat ihmisiä pitämään hauskaa ja etsimään seikkailuja. Varsinkin toisessa kotikaupungissani Pietarissa on kesäisin rakkautta ilmassa. Venäjälläkin vietetään juhannusta. Ihmiset matkustavat usein maaseudulle juhlistamaan kesää laulun ja tanssin merkeissä. Iltaan kuuluu tyypillisesti lemmentaikoja, joiden on määrä paljastaa tuleva partneri. Ihmiset eivät kuitenkaan suhtaudu niihin kovin vakavasti, vaan rituaaleja tehdään enimmäkseen viihteen vuoksi.

Heitä, jotka eivät halua jättää rakkauden löytämistä taikojen varaan, neuvoisin hyödyntämään jokaisen tilaisuuden poistua neljän seinän sisältä. Lähde ulos, ole spontaani ja suhtaudu asioihin avoimin mielin. Itse olen vastikään alkanut toimia näin: saatan esimerkiksi lähteä yksin terassille katselemaan ihmisiä ja lukemaan kirjaa. Ensin pohdin, näyttääkö se nololta. Tajusin kuitenkin, että pelko on vain pääni sisällä. Ulkomaailma ei kiinnitä asiaan huomiota. Päätin myös hiljattain osallistua yksin suklaatehtaan opastetulle kierrokselle, josta kuulin samana päivänä. Osallistujien joukossa oli muuan kiinnostava mies. Olemme tapailleet siitä lähtien!”

Ekaterina, 24

 

Irene ja Lauri

“Olen kotoisin Hong Kongista, missä naisten ajatellaan usein olevan hentoja ja hauraita, ja tarvitsevan hoivaa ja suojelua. Siellä saan kysymättä apua raskaan matkalaukun kanssa. Suomessa apua ei välttämättä kehdata tarjota, sillä kukaan ei halua loukata. Olen saanut totutella uudenlaiseen tasa-arvoajatteluun myös omassa suhteessani. On haastavaa muuttaa ajattelutapaa, joka on ihmisessä niin syvällä. Arjessamme tapahtuu joskus kulttuurien yhteentörmäyksiä, mutta kaikilla pariskunnilla on asioita, joita pitää työstää.”

– Irene, 24

“Rakkaus merkitsee minulle enemmän tekoja kuin sanoja. Ilman tekoja sanat eivät tarkoita mitään. Kumppanilleen voi ilmaista rakkauttaan sekä suurten että pienten asioiden kautta. Pienet teot ovat arkisia asioita, jotka saavat kumppanisi tuntemaan itsensä rakastetuksi, kuten kosketuksia, kukkia ja kehuja. Sitten on tapa, jolla kohtaat kumppanisi arjessa, esimerkiksi olemalla luotettava ja tukena toiselle. Ne eivät tuo nopeita voittoja, vaan sellaisen huomaa vasta ajan myötä.”

– Lauri, 27

 

Uusia ihmisiä kohtaa helposti esimerkiksi uuden harrastuksen parissa. Kiinnostaisiko vaikkapa Punaisen Ristin ensiapuryhmätoiminta tai ystävävälitys? Voit myös etsiä tekemistä Punaisen Ristin tapahtumakalenterista

Piditkä tästä kirjoituksesta? Tilaa noin kerran viikossa ilmestyvät blogipostaukset sähköpostiisi sivun oikeasta laidasta. 

Teksti ja kuvat: Mikaela Remes

One thought on ““Jokainen tarvitsee toista ihmistä elämäänsä”

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!