03 Nov

Keittoa, keskusteluja ja katto pään päälle

Vapaaehtoiset ovat välttämätön osa turvatalojen toimintaa.

 

Nuorten turvatalossa ovet ovat auki vaikka yöllä.

 

VANTAAN ASOLASSA puurivistön takana seisoo vanha ylväs puukartano. Kuistilla liehuva lippu kertoo, että täällä pitää majaansa Suomen Punainen Risti. Tarkemmin sanoen kyse on nuorten turvatalosta, joka on toiminut Vantaalla vuodesta 1994. Turvatalossa tarjotaan pääasiassa väliaikaista majoitusta ja keskusteluapua esimerkiksi perheriitojen tai itsenäisen elämän aloittamisen takia.

Turvatalo on paikka, johon tulemisen kynnys on haluttu pitää niin matalana kuin mahdollista: ovelle ilmestyminen riittää. Kriisimajoituspaikkoja on kahdeksan, mutta talo on harvoin niin täynnä.

– Keskimäärin täällä asutaan parisen viikkoa, mutta keskiarvo ei kerro yhtään mitään. Joku tarvitsee majoituspaikkaa vain yhdeksi yöksi. Sitten on näitä tilanteita, joissa nuori on itsenäistymässä ja etsimme yhdessä hänelle asuntoa. Se saattaa kestää kuukausia, kertoo Vantaan nuorten turvatalon johtaja Pekka Väänänen.

 

VANTAAN TURVATALO on ollut Asolassa niin kauan, että se tunnetaan kaupungissa hyvin. Koulujen sosiaalikuraattorit ja terveydenhoitajat osaavat ehdottaa sitä, ja monet nuoret kuulevat sen olemassaolosta ystäviltään tai vanhemmilta. Noin puolet turvatalon asiakkaista saapuu lastensuojelun kautta: vaikeassa tilanteessa oleva perhe voidaan ohjata turvatalolle saamaan tukea.

Ovet aukeavat majoittujille iltapäivällä kello viisi. Talon arki koostuu yhteisistä ruokahetkistä, läksyjen teosta ja ajan viettämisestä porukalla. Yöksi kaikki antavat kännykkänsä säilöön yörauhan takaamiseksi, ja aamulla kello kymmeneen mennessä kaikkien pitää lähteä joko kouluun tai hoitamaan muita asioita.

 

PALKATTUJA työntekijöitä on kuusi, mutta ilman 70 vapaaehtoisen työpanosta talo ei toimisi. He tekevät ruoan pöytään, pistävät pyykit pyörimään ja viettävät aikaa nuorten kanssa. Koska vapaaehtoiset hoitavat monet käytännön asiat, palkatut työntekijät voivat keskittyä nuorten asioihin ja perheneuvottelujen käymiseen.

Ihmisten ongelmia ratkaisemaan turvatalo ei kuitenkaan voi ryhtyä. Apua, neuvoja ja ohjausta annetaan, mutta omien asioiden selvittäminen on yhä ihmisen itsensä vastuulla.

– Me emme voi luvata, että ratkaisemme kaikki ongelmat, mutta me pystymme auttamaan, kun ihmiset tulevat vapaaehtoisesti hakemaan apua. Se on meidän oikea roolimme, Väänänen sanoo.

 

Teksti ja video: Tapio Pellinen

 

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!