25 Aug

Rentoa kulttuurivaihtoa – Lukiolaiset keksivät turvapaikanhakijanuorille harrastustoimintaa

Järvenpään lukiossa opiskelevan Veran, 18, mukaan harrastustoiminta on opettanut, että samanikäiset nuoret ovat samanhenkisiä, tulivat he mistä päin maailmaa tahansa.

[På svenska]

Naurua, kourallinen uusia kieliä ja jännittävää toimintaa – kaikkea tätä on luvassa kun suomalaiset lukiolaiset tapaavat nuoria turvapaikanhakijoita viikoittain. Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyöprojekti on toimintaa nuorelta nuorelle. Toiminta luo mahdollisuuden eri kulttuurien tasavertaiseen kohtaamiseen.

Eräänä kesäisenä elokuun iltana parikymmentä nuorta seisoskelee piknik-huopineen ja eväspusseineen Suomenlinnan lauttalaiturilla Helsingissä ja odottaa pääsyä lautalle. Joka puolelta kuuluu innokasta puheensorinaa eri kielillä, esimerkiksi suomeksi, englanniksi, arabiaksi ja dariksi. Sivustakatsoja saattaisi luulla, että koolla on joukko monikulttuurisia koulukavereita. Tosiasiassa kyseessä ei ole mikä tahansa kaveriporukka, sillä runsas puolet nuorista on turvapaikanhakijoita.

Eväsretki on osa turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten lukiolaisten yhteistä harrastustoimintaa, jota järjestävät Suomen Lukiolaisten liitto (SLL) ja Suomen Punainen Risti. Opiskelijat saavat itse suunnitella toimintaansa noin kerran viikossa järjestöjen ja vastaanottoyksiköiden henkilökunnan tuella. Ohjelmaan kuuluu kaikkea aina pidemmistä retkistä epävirallisempaan oleskeluun: ryhmä on aikaisemmin käynyt Korkeasaaressa ja Linnanmäellä, vaeltanut Nuuksion luonnonpuistossa ja tavannut muiden paikkakuntien turvapaikanhakijoita.

Vapaaehtoinen Vera, 18, opiskelee Järvenpään lukiossa. Hän näki ilmoituksen toiminnasta SLL: n Facebook-sivuilla, innostui tapaamaan nuoria maahanmuuttajia ja tuli mukaan toimintaan keväällä.

– Kun seuraa pakolaiskysymyksen käsittelyä mediassa saattaa saada kuvan turvapaikanhakijoista kasvottomana tilastona. Tämä toiminta on osoittanut, että olemme kaikki hyvin samanlaisia, riippumatta siitä mistä tulemme, Vera sanoo.

16-vuotias Anna Helsingin medialukiosta tuli mukaan ystäviensä houkuttelemana pari kuukautta sitten ja nyt hän haluaa tarjota asukkaille toimintaa arkeen.

– Tuntuu mukavalta tehdä hyvää ja saada vielä kaupan päälle tutustua erilaisiin kulttuureihin, Anna sanoo.

Kontaktit suomalaisten kanssa tärkeitä

Harrastustoimintaan osallistuvat turvapaikanhakijat asuvat Ruskeasuon vastaanottokeskuksessa ja tulevat kahdesta eri yksiköstä: toinen on perheille ja yksin tuleville, toinen aikuisille turvapaikanhakijoille. Tänään paikalla on noin 15 – 20 alaikäistä osallistujaa, mikä on poikkeuksellisen paljon. Alaikäisillä on aina mukanaan ohjaaja vastaanottokeskuksesta.

Iranilaissyntyinen Baran Alizadeh, joka on nyt työskennellyt Ruskeasuon vastaanottokeskuksessa kuukauden, kertoo  itse nauttivansa erilaisesta työpäivästä päästessään ulos neljän seinän sisältä nauttimaan auringonpaisteesta. Toki vastaanottokeskuksessakin on paljon erilaista toimintaa kuten kävelyretkiä, kielikursseja ja uintiretkiä, mutta hän pitää mahdollisuutta tavata suomalaisia nuoria ainutlaatuisena tilaisuutena, jota myös turvapaikanhakijat arvostavat.

– Asukkaat odottavat retkiä kovasti. He haluavat nähdä paikkoja ja tavata uusia ihmisiä, eivät vain istua vastaanottokeskuksessa. Retket antavat heille mahdollisuuden oppia uusia asioita ja tutustua kieleen ja kulttuuriin. Tämä on todella tärkeää heidän tulevaisuuttaan ajatellen, Alizadeh sanoo.

Kun lautan ovet aukeutuvat, kiipeävät nuoret ylimmälle kannelle ja ihailevat kimmeltävää merta. Perillä joukko etsii puiston ja laittaa tarjolle muun muassa sipsejä, nachoja, dippikastiketta, virvokkeita ja croissantteja. Osa vanhemmista osallistujista haluaa lähteä kävelylle saaren ympäri, kun taas nuoremmat vaativat saada leikkiä piilosta lukiolaisten kanssa.

Iranista saapunut Mustafa, 21, kuuluu vanhimpiin toimintaan osallistuviin turvapaikanhakijoihin.

Nuoret kokevat, että he tekevät tarkoituksellista työtä ja että toiminta on laajentanut heidän maailmankuvaansa.

Mustafa on nyt ollut Suomessa seitsemän kuukautta ja pitää retkiä tervetulleena vaihteluna vastaanottokeskuksen arkeen, johon kuuluu pääasiassa opiskelua, nukkumista ja syömistä. Hänellä ei ole suurempia toiveita toiminnan suhteen, vaan toivoo lähinnä hauskaa yhdessäoloa.

– Pidän arkisista asioista: kävelyretkistä, museokäynneistä ja yhdessäolosta.

Lukiolaiset vastuutehtävissä

Korkeakouluopiskelija Elena Murto, 25, on Punaisen Ristin vastuuvapaaehtoinen, tehtävänään koordinoida toimintaa sekä huolehtia, että jokaisella retkellä on riittävä määrä vapaaehtoisia.

– Lukiolaiset ovat olleet erittäin hyviä suunnittelemaan ja ottamaan vastuuta, joten roolini on oikeastaan ollut aika helppo, hän selvittää.

Arkisin Murto opettaa suomen kieltä ja kulttuuria Ruskeasuon vastaanottokeskuksessa. Hän on huomannut harrastustoiminnan olevan erittäin hyödyllistä.

Vapaaehtoistyössä on usein selvä jako auttajiin ja autettaviin. Harrastustoiminta sekoittaa perinteisiä rooleja. Täällä nuoret voivat seurustella samanikäisten kanssa luonnollisella tavalla, Murto sanoo.

Tarkoituksellista työtä

Harrastustoimintaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö, joka viime vuonna julkisti varoja nuorten turvapaikanhakijoiden aktivoimiseksi. Konseptia on testattu kevään ja kesän aikana Helsingissä, Tampereella ja Oulussa hyvin tuloksin.

– Nuoret kokevat, että he tekevät tarkoituksellista työtä ja että toiminta on laajentanut heidän maailmankuvaansa. Nuoret saavat mahdollisuuden tutustua ihmisiin, joita he muuten eivät välttämättä koskaan tapaisi, kertoo projektikoordinaattori Pirita Ruokonen Suomen Lukiolaisten liitosta (SLL).

Tällä hetkellä projektiin etsitään uusia jäseniä Tampereelta, Oulusta ja Helsingistä. Toimintaa tullaan laajentamaan myös muille paikkakunnille.

– Mikäli asuinalueellasi on vastaanottokeskus, jossa asuu 15 -20-vuotiaita nuoria, voit kerätä yhteen lukioporukan ja ilmoittaa kiinnostuksestanne sähköpostitse, Ruokonen sanoo.

Mustafan, 21,  mielestä parasta ovat jokapäiväiset asiat, kuten kävelyretket ja ihmisten kanssa seurustelu. Vieressä vapaaehtoiset lukiolaiset Anna ja Vera.

Kiinnostuitko toiminnasta?

Lukiolaisena voit mennä mukaan jo olemassa olevaan ryhmään tai koota ystäväsi yhteen ja perustaa uuden ryhmän paikkakunnallenne. Lue lisää täältä.

Punainen Risti etsii täysi-ikäisiä vastuuvapaaehtoisia tukemaan lukiolaisnuorten toimintaa turvapaikanhakijoiden kanssa ainakin seuraavilla paikkakunnilla: Turku, Valkeakoski ja Espoo. Lisäksi toimintaryhmiä voi syntyä myös muille paikkakunnille nuorten kiinnostuksen mukaisesti. Tehtäviin kuuluu varmistaa, että vapaaehtoisia on ilmoittautunut toimintakerroille riittävästi sekä toimia yhteyshenkilönä tarpeen mukaan vapaaehtoisten, hankkeen projektikoordinaattorin sekä vastaanottokeskuksen välillä.

Ota yhteyttä hankkeen projektikoordinaattori Pirita Ruokoseen (pirita.ruokonen@lukio.fi) tai Punaisen Ristin vastaanottotoiminnan suunnittelijaan Kaisa Kannukselaan (kaisa.kannuksela@punainenristi.fi).

Teksti ja kuvat: Mikaela Remes

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!