22 Oct

Min farmor var flykting

Hur är det att fly sitt hem? Journalist Elin von Wright frågade sin farmor som flydde från Viborg när vinterkriget bröt ut. Lyssna på hennes upplevelse.

Det är sista november 1939. Min farmor vaknar tidigt på morgonen av att telefonen ringer. ”Nyt se on alkanut, se sota” hör hon sedan. Vinterkriget har precis brutit ut och de som bor i Viborg tvingas fly sina hem. Min farmor, Marianne von Wright (född Alfthan) är en av dem.

Hon tvingas tillsammans med sin mamma och bror lämna sitt hem, alla sina ägodelar och vänner bakom sig. Med enbart en liten kappsäck i handen sätter min farmor sig i bilen som ska köra dem till släktingar i Borgå.

– Jag var tolv år då vinterkriget bröt ut. Först skulle vi gå till en slags lagerlokal. Det fanns inte skyddsrum på den tiden. Där minns jag att jag stod och tittade ut genom fönstret, det hördes flygplansljud och ryssarna hade bombat järnvägsstation i Viborg bara en bit ifrån. Följande dag satte vi oss sedan i en bil och åkte till mina morföräldrar som bodde i Borgå.

Många förstår inte hur det är att uppleva krig”

Min farmors pappa blev kvar i Viborg. Han var inkallad under hela kriget. Först när kriget var slut kunde han återförenas med sin familj.

– På något sätt tänkte man att det här är nog ett misstag. Nu åker vi, men imorgon får vi väl höra att de inte gått över gränsen och börjat skjuta. Därför tog vi inte mycket med oss. Jag trodde nog att vi skulle få åka tillbaka. Det var först då fortsättningskriget kom till ett slut som man insåg att vi inte kommer att kunna återvända.

Farmor är upprörd över de attityder som finns emot flyktingar idag.

– Det verkar som att det finns flera generationer i Finland som bara tänker på vinterkriget eller fortsättningskrig som något historiskt eller någonting som finns i historieböckerna. De tänker inte på att det finns levande människor som har upplevt krig.

Elin von Wright

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!