15 Oct

Levyllinen musiikkia monikulttuurisen Suomen puolesta

SAMANTAIVAANALLA_CAPTURE_2

Monikulttuurisuuden puolesta on viimeisen vuoden aikana osoitettu mieltä, kirjoitettu kärkeviä kolumneja, haastettu somessa ja pidetty työpajoja. Mikään keino ei ole ollut liian pieni tai suuri tärkeän aiheen edistämiseksi. Nyt myös tusina suomalaisia muusikkoja on lähtenyt kantamaan kortensa monikulttuurisuuden kekoon yhteisellä levyprojektilla, koska he uskovat, että musiikillakin voi vaikuttaa.

Suomen maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskeskustelu velloi vahvana loppukesästä. Kannanottoja tehtiin niin puolesta kuin vastaan eikä ylilyönneiltä vältytty. Pelko väritti jo valmiiksi polarisoitunutta keskustelua ja rakentavaan, järkiperäiseen mutta kuitenkin inhimilliset aspektit huomioon ottavaan debattiin oli hankala päästä. Sen sijaan, että maahanmuutto olisi nähty mahdollisuutena, eteenpäin sysäävänä voimana, se tuntui pikemminkin joko lamaannuttavan tai provosoivan ihmisiä. Muusikko Vili Mustalampi päätti, että asialle oli tehtävä jotain.

– Olin tehnyt laulun työnimellä Saman taivaan alla. Kyseisessä kappaleessa kertoja tutustuu hymyilevään kerjäläiseen ja kokee sen myötä vahvaa yhteenkuuluvuutta kaikkiin ihmisiin riippumatta siitä, mistä he ovat kotoisin. Yhden biisin sijaan sain idean kuitenkin tehdä kokonaisen albumillisen musiikkia monikulttuurisen ja suvaitsevaisen Suomen puolesta, Vili kertoo.

Vili asuu Italian Milanossa, mutta ei antanut seikan estää ideansa toteuttamista. Hän alkoi kerätä projektiinsa kiinnostuneita muusikoita, joiden avulla biisit saataisiin äänitettyä. Hän otti yhteyttä myös ystäväänsä Riku Luukkoseen, jonka some-taidot tulivat tarpeeseen. Näin sai alkunsa Saman taivaan alla -levyprojekti.

Vapaaehtoistyönä toteutettavalla levylle on saatu mukaan vaikuttava kokoelma suomalaisia artisteja. Lisäksi projektiin osallistuu vaihteleva määrä graafikkoja, äänittäjiä ja muita musiikin ammattilaisia.

– Haasteena oli löytää kaikki tarvittava aika artistien haalimiseen ja projektista tiedottamiseen. Myös ammattilaisten löytäminen mietitytti, koska kaikkien piti lähteä mukaan vapaaehtoistyön mentaliteetilla.

Sekä Vili ja Riku uskovat, että siellä missä on tahtoa, on myös keinoja. Samalla tavalla kuin inspiraatiota levyyn antaneessa Meillä on unelma -mielenosoituksessa, joka kahdessa päivässä keräsi kasaan yli 15 000 henkilöä osoittamaan mieltä rasismia vastaan, myös levyprojektin kohdalla oli nopeasti todettavissa suvaitsevaisuuden ja hyvän tahdon yhdistävä voima.

– Kun mukaan ilmoittautui lisää artisteja, projektin uskottavuus kasvoi ja enemmän porukkaa kiinnostui. Ja niinhän se on, että jos joku juttu vaan pitää tehdä ja siihen uskoo täysillä, palaset loksahtavat paikalleen ennemmin tai myöhemmin, Riku kertoo.

Musiikki vaikutuskanavana

Monelle muusikolle musiikki on luonteva väylä vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Esimerkiksi projektissa mukana olevalle Tero Vesterisen yhtyeelle hyväntekeväisyys oli tuttu asia, sillä he ovat tehneet vaikuttamistyötä myös aiemmin esimerkiksi Miessakit ry:n kanssa väkivaltaa vastaan. Siksi heille oli luontaista lähteä mukaan musisoimaan myös monikulttuurisuuden puolesta.

– Olen tutustunut muualta Suomeen muuttaneisiin tyyppeihin jo ennen ala-astetta. Martinlaaksossa asui samalla pihalla Vietnamista tulleita pakolaisia ja ala-asteella oli pari luokkatoveria, joiden isät olivat alun perin maailman muilta kolkilta kotoisin. Itselleni on siis kovin luontevaa, että Suomessa asuu ja elää kaiken maailman porukkaa, Vesterinen kuvailee omaa suhdettaan monikulttuurisuuteen.

“Itselleni on kovin luontevaa, että Suomessa asuu ja elää kaiken maailman porukkaa.”
– Tero Vesterinen

Vesterinen näkee, että myös musiikin tekeminen itsessään kasvattaa suvaitsevaisuuteen.

– Musiikki on luonnostaan, ainakin itselleni, monikulttuurista. Se on niin valtava sekoitus kaikenlaisten kulttuurien säveliä, rytmejä ja tarinoita, että tuntuu kovin luontevalta musiikin keinoin koittaa vaikuttaa jengin ajatuksiin tämän asian suhteen.

Saman taivaan alla -levyn avulla ei kuitenkaan vaikuteta pelkästään ajatuksiin, vaan sillä autetaan myös konkreettisesti; tuotot menevät lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin keräykseen maahanmuuttajien kotoutumista tukevan vapaaehtoistoiminnan järjestämiseen, kuten esimerkiksi suomen kielen opetukseen. Myös tulevan levynjulkaisukonsertin tulot menevät samaan keräykseen. 

Yhdessä yhteisten asioiden eteen

Vesterisen yhtyeineen lisäksi levyllä on mukana muita pop-muusikoita, kuten Anssi Kela ja Mikko Kuustonen, räppärit Paleface, Muikku ja Shaka ja etnistä musiikkia soittavat SuperHelle, Vili Mustalampi, Shava & Pelle sekä Norlan. Iskelmällisempää otetta levylle tuovat Tuure Kilpeläinen ja Suora Lähetys ja reggea-henkeä Puppa J. Lisäksi mukana ovat myös jo M.A.Numminen, Ninni Poijärvi ja Plutonium 74. Vaikka artistit ovat musiikkityyliltään hyvin erilaisia, yhdistää heitä silti ainakin yksi asia – usko suvaitsevampaan Suomeen.

– Levyn tavoite on saada nekin ihmiset, jotka vielä pelkäävät kohdata ihmisiä vieraista kulttuureista, pysähtymään hetkeksi ja kuuntelemaan, mitä sanottavaa näillä upeilla artisteilla on asiasta. Ehkä onnistumme hieman laajentamaan ymmärryksen kehää ja vähentämään ennakkoluuloja, Vili pohtii.

Saman taivaan alla -levyn on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Levyn tekemistä ja artistien kuulumisia voit seurata projektin Facebook-sivulla.

Teksti: Riikka Hietajärvi

2 thoughts on “Levyllinen musiikkia monikulttuurisen Suomen puolesta

 1. Mitenkäs se joidenkin Suomeen tulijoiden joukossa oleva rasismi juutalaisia kohtaan?

  Saksassa juutalaiset pelkäävät juutalaisvihaa täynnä olevia muslimeja.

  Viha on jo opetettu äidinmaidossa.

  Germany’s Jews living in fear of thousands of Muslim refugees raised to be anti semitic
  http://www.express.co.uk/news/world/612270/Germany-Jews-living-in-fear-of-anti-semitic-Muslim-refugees

  A spokesman of the Jewish forum for Democracy and against anti-Semitism, Levi Salomon, said Jew-hating Nazi ideology and the hatred of Israel had been at the heart of the ruling Baath parties in both Syria and Iraq for decades.

  He warned: “Therefore it must be assumed that the majority of Syrian refugees have absorbed anti-Semitism with their mother’s milk.”

  MANY German Jews are now living in fear of the hundreds of thousands of Muslim refugees coming into the country because “they have absorbed anti-Semitism from their mother’s milk”

  Aihe tuntuu olevan tabu suvaitsevaisuusväen parissa. Ehkäpä aiheesta olisi hyvä käydä keskustelua? Mitä punainen risti aikoo tehdä asian eteen?

  • Hei,

   Kommenttisi on yleistävä, eikä varsinaisesti liity yllä olevaan juttuun.

   Periaatteidensa mukaisesti Punainen Risti vastustaa rasismia kaikissa muodoissaan. Voit lukea lisää järjestön rasismin vastaisesta työstä esimerkiksi http://www.eirasismille.fi/ -nettisivuilta.

   Ystävällisin terveisin
   Mirkka / Henry Goes Live

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!