07 Dec

Parikymppisellä neitsyellä ei ole hävettävää

 

Kesäkumi 2015. Pakkaukset. Kondomit.

Seksittömyys tai parisuhteen puuttuminen kalvaa monen ihmisen mieltä. Kokemusten puuttuminen ei tee kenestäkään outoa tai noloa. Kuva: Jussi Tuokkola

 

Tarinat kavereiden ensimmäisistä hapuilevista kokeiluista partnerin kanssa tai huhut tutun päätymisestä telttaan festariheilan kanssa ovat monelle tuttuja. Kun porukassa vertaillaan seksiseikkailuja, kokematon voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi.

 

KOKEMATTOMUUDESSA ei ole mitään outoa tai hävettävää. Seksitön ei ole yksin, vaikka joskus siltä tuntuukin. Tutkimusten mukaan keskiverto suomalainen kokeilee seksiä ensi kertaa 17-vuotiaana. Tämä saattaa tulla yllätyksenä varsinkin niille nuorille, jotka uskovat olevansa kaveriporukkansa viimeisiä neitsyitä.

Suomessa elää myös monia pitkälle yli parikymppisiä ihmisiä, joilla ei ole koskaan ollut seksielämää.

Seksittömyys yhdistetään usein uskonnolliseen vakaumukseen tai sairauteen, mutta aina kokemattomuuden taustalla ei ole suurta selitystä. Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen tapaa työssään nuoria, joiden kokemattomuuden tavallisin syy on, että he eivät ole löytäneet sopivaa kumppania.

Halosen mukaan partnerin puuttumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, että ihminen asuu pienellä paikkakunnalla, on kiinnostunut muusta kuin heteroseksistä tai kokee ulkopuolisuutta jonkin ominaisuutensa takia.

– Näiden ihmisten kertomuksia yhdistää kohtaamattomuus. He eivät yksinkertaisesti ole tavanneet sellaista ihmistä, jonka kanssa heillä olisi ollut halu ja mahdollisuus kokea intiimiä yhdessäoloa, Halonen sanoo.

 

KUN SEKSUAALISUUDEN kirjoa on ryhdytty käsittelemään laajemmin mediassa, on myös aseksuaalisuus, eli seksuaalisen kiinnostuksen puute, saanut palstatilaa. Aseksuaalisuudesta onkin tullut tavallinen selitys seksittömyydelle.

Halosen mukaan kokemattomien nuorten ja nuorten aikuisten kohdalla aseksuaalisuutta tavallisempaa on, että kiinnostusta seksiin ja parisuhteeseen löytyy. Näiden ihmisten elämässä ei kuitenkaan ole ihmistä, jonka kanssa kokea edellä mainittuja asioita. Halosen mukaan seksittömyys ja parisuhteen uupuminen on kuitenkin harvoin ihmisen lopullinen kohtalo.

– Monien kokemukset osoittavat, että tilanne on ohimenevä. Usein elämän edetessä sopivia kumppaneita löytyy esimerkiksi opintojen parista tai työelämästä.

On tosin heitäkin, jotka yrityksistä huolimatta eivät löydä kumppania. Yksinään elävälle saattaa syntyä tunne, että elämästä puuttuu palanen, eikä asiaa saa karistettua mielestä.

Mediasisällöt voivat vahvistaa tunnetta entisestään ylistämällä vilkasta seksielämää ja esittämällä parisuhteen itsestäänselvyytenä.

– Tietenkin on ihmisiä, joilla olisi halu ja tarve kokea parisuhde. Se ettei partneria löydy, voi tuntua todella turhauttavalta. Toisaalta on muistettava, että on paljon yksineläjiä, joiden elämä on mielekästä. Heidän arjessaan on ystäviä, harrastuksia, töitä ja mielenkiinnon kohteita, eivätkä he ota paineita sinkkuelämästä, Halonen sanoo.

 

KOKEMATTOMIA, seksittömiä ja perheettömiä löytyy moneen lähtöön. Kuinka he voisivat tuntea itsensä tasavertaiseksi ja arvokkaiksi seurustelevien ja perheellisten rinnalla?

Eivät ainakaan panttaamalla kysymyksiä ja epävarmuuden tunteita. Tätä mieltä on 24-vuotias opiskelija Emma Sandström, joka toimii Punaisen Ristin vapaaehtoisena Turussa. Hän kiersi viime kesänä Kesäkumikampanjan merkeissä Suomen festivaaleja ja puhui nuorten kanssa seksistä.

Sandström päivysti nuorten työtovereidensa kanssa seksikiskalla, jonne kaikenikäiset festarikävijät saivat tulla kysymään seksiin liittyvistä asioista. Siellä hän tapasi muun muassa nuoria, jotka epäröiden ottivat käsiinsä kondomipaketteja. Epävarmuus johti usein siihen, ettei kokemattomuudesta jääty juttelemaan.

– Varsinkin pojat kommentoivat usein, että ‘minä en tarvitse kondomia, koska ei tällä naamalla saa’. Se tuntui aika surulliselta.

Ulkonäköpaineet ja sosiaaliset odotukset eivät koske ainoastaan nuoria.

– Tunnen myös vanhempia ihmisiä, jotka eivät ole harrastaneet seksiä. He ovat todenneet, että nyt olisi äkkiä löydettävä joku, jotta homma saadaan hoidettua alta pois, Sandström kertoo.

 

ULKOPUOLISEN on helppoa kehottaa muita ottamaan rennosti ja olemaan stressaamatta. Ihmiselle joka kokee jäävänsä yksin ja ilman, ongelma on arka ja todellinen.

Vaikka asenteet vapautuvat ja perinteisen perhekäsityksen rinnalle nousee uusia tapoja elää, on yksin jääminen edelleen tabu. Leimautumisen pelossa harva tahtoo puhua aiheesta omalla nimellään. Nettipalstat kuitenkin osoittavat, että aihe askarruttaa monia.

 

Minusta tuntuu, että olen ainoa tuntemani parikymppinen neitsyt.

Tuntuu huojentavalta kuulla, etten ole ainoa, enkä ole teidän mielestänne outo.

Olen alkanut miettiä, olenko epänormaali, kun en ole koskaan suudellut.

 

Väestöliiton nuorisolääkäri Halosen mukaan ajatus siitä, että ihmisen tulisi saavuttaa tiettyjä asioita tiettyyn ikään mennessä, on oikeastaan hölmö.

– Jokainen rakentaa oman elämänsä kuten parhaaksi näkee. Ei ole kaavaa, jonka mukaan elämä tulisi suorittaa.

Halosen mielestä kokemattoman nuoren pitäisi olla itselleen armollinen. On hyvä tiedostaa, ettei ole asian kanssa yksin. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa, ja joilla on samanlaisia toiveita. Itsensä painostamisen sijaan kannattaa keskittyä siihen, mikä itsessä ja omassa elämässään on hyvää.

Jos kokemattomuus ei karise mielestä ja häiritsee arkea, voi umpisolmua yrittää avata ulkopuolisen avustuksella.

– Jos on hirveä halu löytää kumppani, mutta keinot eivät riitä, voi halutessaan mennä keskustelemaan ammattilaisen kanssa. Silloin voi saada apua tilanteen hahmottamiseen: miksi on vaikeaa lähestyä toisia ihmisiä ja miten voisi löytää puuttuvan rohkeuden, Halonen sanoo.

Myös ympäröivä yhteiskunta voi auttaa kokemattomia tuntemaan itsensä vähemmän oudoiksi.

– Voitaisiinko julkisuudessa kuvata ihmisten elämää mahdollisimman monella tavalla ja puhua seksin merkityksestä eri näkökulmista? Lisäksi on tärkeää ehkäistä yksinäisyyttä ja auttaa yksinäisiä löytämään toisensa.

 

Väestöliiton chatissa voi keskustella nimettömästi ammattilaisen kanssa esimerkiksi kokemattomuuteen liittyvistä kysymyksistä. Myös Punaisen Ristin seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset tukevat nuoria seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.

Teksti: Mikaela Remes

One thought on “Parikymppisellä neitsyellä ei ole hävettävää

  1. Itsekin menetin vasta alle vuosi sitten neitsyyteni, 26 vuotiaana. Ei kaduta, päinvastoin oli ihanaa kun viimein löysi ihmisen, jonka kanssa seksiä oikeasti halusi harrastaa. Aiemmin ei ole kiinnostanut seksi eikä parisuhteet, ei ole klikannut kenenkään kanssa, nyt meni kerralla kunnolla jalat alta. Löysin itselleni lokeron vasta pari vuotta sitten, kun kuulin demiseksuaalisuudesta. Tapoja toteuttaa seksuaalisuuttaan on yhtä monta kuin ihmisiäkin, suotta lähteä soitellen sotaan ja kiirehtiä teini-iässä vain, koska “muutkin jo on”. Itseään pitää pysähtyä kuuntelemaan, vaikka se varsinkin murrosiän myllerryksessä on vaikeaa.

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!