20 Aug

Seitsemän periaatetta inhimillisempään sosiaaliseen mediaan

 

04102014 Punaisen Ristin nuorten vuosikokous Jollas instituutissa. Milla Jylänki ja Elsa Kittilä. Kuva: Leena Koskela Kännykkä. Puhelin. Viestintä. Kuvaaminen. Some. Sosiaalinen media. Kuvat. Valokuvat.
Kansainvälisen Punaisen Ristin universaalit periaatteet sopivat käyttäytymiskoodeiksi sosiaaliseen mediaan edistämään avointa ja muita kunnioittavaa keskustelukulttuuria.

Miten sosiaalisesta mediasta saataisiin vähän kiltimpi?

Sosiaalisen median kanavat, kuten keskustelupalstat- ja pikaviestiohjelmat tarjoavat hienon mahdollisuuden rakentaa yhteisöllisyyttä, löytää uusia ystäviä sekä jakaa kokemuksia, tunteita ja tapahtumia. Sosiaalinen media eli some on kuitenkin myös 2000-luvun villi länsi, jossa silmätikuiksi joutuneita jahdataan klikkauksin ja uhkauksin. Elämäntaitokyselyssä suomalaisista nuorista tytöistä viidesosa ja pojista reilu kymmenesosa kertoo joutuneensa nettikiusaamisen kohteeksi vähintään kerran.

Ryhdyimme pohtimaan keinoja, joilla tehdä sosiaalisesta mediasta inhimillisempi. Otimme uusiokäyttöön tänä vuonna 50 vuotta täyttävät Punaisen Ristin periaatteet.

  1. Inhimillisyys eli kehu ja kiitä

Inhimillisyyden periaatteen mukaan kaikkea inhimillistä kärsimystä on ennaltaehkäistävä ja lievitettävä. Kunnioita käytökselläsi elämää, hyvinvointia ja muita ihmisiä. Tuota ja jaa sisältöä, joka edistää ystävyyttä ja erilaisten ihmisten ymmärrystä toisiaan kohtaan. Muotoile tekstisi tarkasti, sillä kirjoitettu viesti on helppo tulkita väärin, jos ei tunne puhujan motiivia tai näe tämän ilmeitä ja eleitä.

Kaikilla, myös some-yhteisöjen mustamaalaamilla poliitikoilla tai huomiota kaipaavilla bloggaajilla, on oikeus tulla kohdelluksi ihmisenä. Herjaaminen, pilkkaaminen ja syyttely paitsi lietsovat vihan ilmapiiriä, myös satuttavat vastaanottajaa. Internetin äänekkäimmät kommentoijat saattavat olla omassa elämässään hyvinkin yksinäisiä.

  1. Tasapuolisuus eli älä vahvista ennakkoluuloja

Vahvistavatko jakamasi tekstit tai päivityksesi ihmisryhmiin, uskontoihin, tai sukupuoleen kohdistuvia ennakkoluuloja ja stereotypioita? Netissä on esimerkiksi parisuhdeneuvoja jakavia artikkeleita, joissa korostuvat yksipuolisesti naisten tai miesten kuvitellut ominaisuudet. Harkitse tarkkaan, millaista sisältöä kannattaa jakaa, edes huumorimielessä.

  1. Puolueettomuus eli auta kiusattuja

On helppo kauhistella muiden tekemisiä. Mieti kuitenkin tarkkaan, auttaako viestisi, päivityksesi tai tykkäämisesi jotakuta vai pahentaako se tilannetta?

Puolueettomuuden periaatteen mukaan ristiriitatilanteessa ei oteta kantaa tai sekaannuta esimerkiksi uskonnollisiin tai poliittisiin kysymyksiin. Kun somessa vihaviestit sinkoilevat, keskity luomaan rauhan ilmapiiriä ja auttamaan kiusaamisen tai vihapuheen uhreja. Jos kohtaat selvästi loukkaava käytöstä, ilmianna se. Jätä tuomioiden tekeminen moderaattoreille ja tarvittaessa viranomaisille.

  1. Itsenäisyys eli uskalla olla oma itsesi

Sinulla on sananvapaus, mutta käytä sitä harkiten. Sosiaalisessa mediassa on tärkeää, että tunnet itsesi ja arvomaailmasi ja vältät lauman mukana kulkemista tai toimimista vain tykkäysten vuoksi. Pidä puolesi, äläkä lähde mukaan toisia ihmisiä loukkaavan materiaalin levittämiseen. Omiakin kuvia kannattaa julkaista aina harkiten.

  1. Vapaaehtoisuus eli jaa hyviä tekoja

Vaali ja kannusta tykkäämällä ja jakamalla pyyteetöntä auttamista, kuten tätä Heidin perustamaa Facebook-ryhmää yksinäisille ja nuoren pojan tekemää lumityötekoa tuntemattomalle vanhukselle. Kun jaat sosiaalisessa mediassa inhimillisiin tekoihin kannustavia tapahtumia ja kertomuksia, tulet tehneeksi myös itse hyviä tekoja.

  1. Yleismaailmallisuus eli kurkista some-kuplasi ulkopuolelle

Jos Facebookin uutisvirrassa pyörivät vain lähiseudun klikatuimmat uutiset ja samat puheenaiheet, mitä jos vaihteeksi lukisit myös ulkomaan uutisia tai etsisit itsellesi uuden some-kaverin vaikkapa Intiasta tai Venäjältä?

Yleismaallisuuden periaate korostaa jaettua velvollisuutta auttaa ja tehdä yhteistyötä yli kansallisten rajojen. Jakamalla empaattisia tarinoita maailmalta voit rakentaa inhimillisempää maailmaa.

  1. Ykseys eli esiinny vain itsenäsi

Suurin osa vihapuheesta kirjoitetaan nimettömänä tai nimimerkkien takaa niille, joilla on rohkeutta puhua omalla äänellään. Vastusta nimimerkkikulttuuria esiintymällä reilusti omalla nimelläsi. Avoimuus herättää myös luottamusta.

Teksti: Mirkka Helkkula Kuva: Leena Koskela/Punainen Risti

Lähde: The Fundamental Principles of the Red Cross and Red Crescent, 1996. ICRC Publication.

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!