19 Dec

Suomessa yli satatuhatta lasta elää köyhyydessä – lahjakortti tuo joulumieltä ja auttaa hetkellisesti

Suomen Punaisen Ristin, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Ylen yhteistyössä toteuttama Hyvä Joulumieli –keräys on helpottanut vähävaraisten perheiden joulunviettoa jo 21 vuoden ajan. Kuva: Benjamin Suomela / SPR

 

Köyhyys ei ole ainoastaan ravinnon ja tavaroiden puutetta. Vähävaraisuus on sosiaalinen ongelma, joka vaikuttaa lasten ja nuorten elämään huomattavasti. Tänä vuonna Hyvä Joulumieli -keräys tuo ruokaa 30 000 vähävaraisen perheen pöytään.

 

16-vuotiaat Jenni ja Minttu ovat koulukavereita. He tapasivat lukiossa ja viettävät vapaa-aikaansa yhdessä aina, kun Mintulla ei ole treenejä. Minttu harrastaa judoa ja jalkapalloa.

Jennikin haluaisi liikkua, mennä vaikka tanssitunneille. Rakas harrastus jäi kuitenkin kesken jo vuosia sitten samoihin aikoihin, kun isä jäi työkyvyttömyyseläkkeelle. Perheen taloudellinen tilanne ei enää antanut periksi. Viimeiset vuodet yläkoulussa sujuivat yksinäisesti, sillä kaveripiiri jäi tanssin pariin.

– Mennäänkö hampurilaiselle? Minttu kysyy, kun parivaljakko koulun jälkeen suuntaa kohti keskustaa.

– Ei mulla ole nälkä, mutta voin tulla seuraksi, Jenni ehdottaa.

Pikaruokaravintolassa Jenni tuijottaa vatsa kurnien Mintun ranskalaisia. Mieltä painavat pikkuveljen sairaus ja siitä koituvat hoitokustannukset, jotka nähtyään äiti oli purskahtanut itkuun. Tänä jouluna ei anneta lahjoja, isä oli todennut vakavana.

Jenni toivoo, ettei perheen taloudellinen tilanne pakota häntä pois koulusta. Niin kävi naapurin Eeville, joka syksyllä aloitti parturi-kampaajan ammattiopinnot. Eevi joutui keskeyttämään koulun, koska kampaajan varusteet olisivat tehneet liian ison loven perheen budjettiin.

 

VAIKKA OTE Jennin, Mintun ja Eevin elämästä on keksitty, tarinan juonenkäänteet ovat joillekin totisinta totta. Suomessa 126 000 lasta eli köyhyydessä vuonna 2014, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alarannan mukaan taloudellisesta huono-osaisuudesta kärsivien perheiden tilanteet ovat moninaisia, ja usein ongelmat kasaantuvat.

– Perheissä on työttömyyttä ja sairauksia, joista seuraa lisää kuluja. Näissä perheissä nuorilla ei ole varaa harrastaa, ja se aiheuttaa kokemuksen siitä, ettei nuori pääse mukaan kaveriporukkaan. Vähävaraisuus aiheuttaa sosiaalisia ongelmia ja vaikuttaa ihmissuhteisiin. Koko perhe voi tuntea olevansa yksin, koska ei ole varaa tehdä sitä, mitä muut perheet tekevät, Alaranta summaa.

Kuvitteellisen Jennin huolet koulutuksen hinnasta eivät ole aiheettomia. Ensi vuonna julkaistavan Nuorisobarometrin ennakkotulokset osoittavat, että joka neljäs toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä kertoo rahan puutteen vaikuttaneen opintojen keskeytymiseen Lukio-opinnot voivat kustantaa jopa 2600 euroa, ja joissakin ammatillisissa koulutuksissa työvälineet maksavat vieläkin enemmän. Nuoruusajan köyhyys vaikuttaa kauaskantoisesti, sillä ilman koulutusta on vaikeaa saada töitä.

– Osa nuorista varmaan pystyy puhumaan huolistaan perheen ulkopuolelle, mutta usein vähävaraisuuteen liittyy tunne häpeästä. Ylen Aamu-TV:n lapsuusajan köyhyyttä koskevassa jutussa käsiteltiin hyvin sitä, miten nuoret kantavat huolta ja haluavat suojella omia vanhempiaan. Nuoret saattavat hakea muuhun asiaan apua, ja perheen taloudelliset ongelmat paljastuvat siinä sivussa, Alaranta kertaa.

 

SUOMALAISTEN KESKIMÄÄRÄINEN joulubudjetti on Tilastokeskuksen mukaan ollut viime vuosina noin 500 euroa. Monelle perheelle perinteinen joulunvietto, ruoka ja lahjat jäävät kuitenkin haaveiksi.

Suomen Punaisen Ristin, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Ylen yhteistyössä toteuttama Hyvä Joulumieli -keräys on helpottanut vähävaraisten perheiden joulunviettoa jo 21 vuoden ajan. Myös fiktiiviset nuoret Jenni ja Eevi perheineen voisivat olla keräyksen kohderyhmää. 70 euron arvoisella lahjakortilla perheet voivat ostaa ruokaa joulupöytään.

– Tänä vuonna jaamme 30 000 lahjakorttia, mutta silti apu ei tavoita kaikkia. Vuoden tavoitteena on kerätä 2,1 miljoonaa euroa. Olemme hyvässä vauhdissa, ja vielä ehtii mukaankin. Keräys on saanut lunastettua paikkansa suomalaisten jouluun valmistautumisessa, Alaranta kiittelee.

Lahjakortin saavat perheet päätetään jo varhain syksyllä kuntien, sosiaalityön, neuvolan ja diakoniatyön arvioiden perusteella, ja myös vapaaehtoiset osallistuvat keräyksen ja avun perillemenon organisointiin. Kortit toimitetaan perheille marras–joulukuussa.

– Lahjakortteja jaetaan ympäri Suomea aina Lappia ja Ahvenanmaata myöten. Kun raha ruokaan tulee muualta, monet perheet saavat mahdollisuuden ostaa lapsilleen pienet lahjat. Näin joulun alla olen saanut palautetta kiitollisilta perheiltä, jotka ovat saaneet lahjakortin esimerkiksi 20 vuotta sitten, kun oma perhe on ollut epätoivoisessa tilanteessa. Lahjakortin muistaa koko loppuelämän, Alaranta iloitsee.

Hyvä Joulumieli- keräys jatkuu jouluaattoon asti.

 

Teksti: Ulriikka Myöhänen

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!