29 Dec

Toisenlainen alennusmyynti – kierrättämällä hyvää Suomeen ja maailmalle

Riikka Mark (keskellä) on työskennellyt Tampereen Kontin myymälähoitajana viisi vuotta. Tiina Soppi (vas) työskentelee naistenvaateosastolla ja Susanna Behm astioiden parissa.

 

Kynttilänjalka, dekkari ja luistimet. Tampereen Kontin varaston antimista voisi kerätä irtaimiston kokonaista elämää varten. Suuri halli Lielahden kaupunginosassa on täynnä lahjoitettuja tavaroita.

 

KONTTI ON Suomen Punaisen Ristin tavarataloketju, jonka toimipisteitä on perustettu kahdelletoista paikkakunnalle ympäri Suomea. Kontteihin lahjoitetut tavarat tarkastetaan ja myydään eteenpäin. Tuotoista puolet menee järjestön paikallistoimintaan, neljännes katastrofirahastoon ja loput Kontti-toiminnan ylläpitoon. Lahjoituksia tulee jatkuvasti.

Tavaraa tulee kassikaupalla joka päivä. On mahtavaa, että lahjoittajat ovat löytäneet Kontin näin hyvin, kertoo myymälänhoitaja Riikka Mark ja osoittaa muovikasseja puolillaan olevaa rullakkoa.

Sen sisältö on tuotu Konttiin viimeisen tunnin aikana.

Eniten Konttiin lahjoitetaan vaatteita. Niitä ja astioita Kontista myös ostetaan eniten. Näiden lisäksi ihmiset lahjoittavat myös huonekaluja, kirjoja, asusteita ja urheiluvälineitä. Suurikokoiset huonekalut Kontti noutaa toisinaan ilmaiseksi kotoa. Ainoastaan suurta kodin elektroniikkaa, kuten jääkaappeja, televisioita tai pesukoneita Kontti ei ota vastaan.

Lahjoitukset siirtyvät aikanaan varastosta myymälän puolelle. Vaatteita lähetetään myös ulkomaille Punaisen ristin avustuskohteisiin.

_mg_8889

Suurin osa Kontin lahjoituksista tehdään liikkeen sisällä oleviin lahjoituskoreihin. Liikkeen ollessa kiinni vaatteita voi lahjoittaa myös Kontin ulkopuolella olevaan säiliöön.

 

KAIKENIKÄISET lahjoittavat Konttiin. Myymälänhoitaja Markin arvion mukaan keski-ikäiset ovat ahkerimpia lahjoittajia. Myös nuoret lahjoittavat yhä enemmän. Markin mukaan viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut selkeä muutos nuorten aktiivisuudessa.

Nuoret etsivät Kontista yksilöllisiä tavaroita ja esineitä, joita ei saa mistään muualta. Kontin lahjoituksista löytyykin muun muassa retrolautasia, muutaman sesongin vanhoja vaatteita ja oikeita aarteitakin.

Välillä lahjoituksissa on esimerkiksi vanhoja Marimekon vaatteita, joille aika ei ole tehnyt juuri mitään. Myös astioista löytyy ajoittain harvinaisuuksia.

Kaikki lahjoitukset lajitellaan ja tarkastetaan ennen myyntiin asettelua. Vaatteiden kunto arvioidaan ja ne höyrytetään. Näin saadaan pois hajut ja rypyt. Jokaisen tavaran hinta arvioidaan yksilöllisesti.

Se on meidän tapamme kunnioittaa lahjoittajaa. Kaikki paidat eivät ole automaattisesti samanhintaisia, vaan arvioimme jokaisen arvon, Mark kertoo.

Konttiin lahjoitetaan kaikenlaista tavaraa vaatteista huonekaluihin. Jokainen tavara hinnoitellaan yksilöllisesti.

 

KONTTI TARJOAA myös työtä työttömille. Palkkatukeen oikeutetut voivat hakea Konttiin työvoimahallinnon kautta. Myös työkokeilu on mahdollinen. Tampereen Kontissa työskentelee vuosittain noin 150 ihmistä. Töissä on kaikenikäisiä. Osalle työ on heidän ensimmäisensä.

Susanna Behm on ollut töissä Kontissa kolme kuukautta. Hän työskentelee astiaosastolla. Tavallisten astioiden hinnoittelun lisäksi hänen vastuullaan on myös arvoastioiden hinnoittelu. Siinä hän käyttää apunaan nettiä, mutta onneksi ihmisapuakin on tarjolla. Eräs vapaaehtoinen nimittäin auttaa Konttia tunnistamalla antiikkitavaroita. Työssään Behm viihtyy hyvin.

Tämä ei ole liian tiukkapipoista eikä raskasta hommaa.

Astiat kuuluvat Kontin suosituimpiin tuotteisiin. Lahjoitusten joukosta löytyy ajoittain oikeita harvinaisuuksia.

 

TYÖSKENTELY KONTISSA on herättänyt myös työntekijät kierrätykselle. Mark kertoo, että suurin osa hänen vaatteistaan on nykyään Kontista haettuja. Naistenvaateosastolla työskentelevä Tiina Soppi on samoilla linjoilla.

Kierrättäminen on koko ajan tärkeämpää. On hyvä saada lapset ja nuoret huomioimaan se alusta alkaen.

Levy -ja kirjahyllyillä on liikkeessä tungosta. Muutamaan kertaan luetut kirjat voi lahjoittaa, jolloin niistä on iloa myös muille.

 

Joulun jälkeiset alennusmyynnit ovat tällä hetkellä käynnissä. Uuden sijaan kannattaa harkita hankkivansa käytettyä tavaraa, joka tekee hyvää.

Tampereen Kontilla on vuoden vaihteessa myös muuttomyynti, josta ilmoitetaan Kontin nettisivuilla ja Facebookissa. Tampereen Kontti muuttaa uusiin toimitiloihin osoitteeseen Harjuntausta 3.

 

Muiden Kontti-myymälöiden sijainnit ja yhteystiedot löydät täältä.

Teksti ja kuvat: Saara Tuominen

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!