01 Sep

Totta vai tarua? – Kymmenen faktaa verenluovutuksesta

Verenluovutus on helppo tapa auttaa.

Kuva: Jari Härkönen

Verenluovutus on helppo tapa auttaa. Pieni vaiva luovuttajalle on iso apu potilaalle. Ensikertalaista moni asia voi mietityttää. Keräsimme ensiluovuttajaa varten 10 väitettä, ja oikeat vastaukset niihin. 

Väite 1: En voi luovuttaa verta, koska en tiedä omaa veriryhmääni.

Tarua. On totta, että potilaat saavat yleensä oman veriryhmänsä mukaisesti verta ja epäsopivan veren saaminen voi olla hengenvaarallista. Verta voi kuitenkin luovuttaa, vaikka ei tietäisikään omaa veriryhmäänsä. Veriryhmä selvitetään ensimmäisellä luovutuskerralla. Ota käynnille mukaan valokuvallinen henkilötodistus. Veriryhmäsi saat tietää myöhemmillä luovutuskerroillasi tai soittamalla Veripalvelun luovuttajainfoon noin viikko luovutuksen jälkeen.

Väite 2: Minun vertani tarvitaan.

Totta. Suomessa tarvitaan joka päivä noin 800 verenluovuttajaa muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaille, onnettomuuksien uhreille ja vauvoille. Kaikkien veriryhmien verta tarvitaan, koska potilaitakin on kaikista veriryhmistä. Aivan uusiakin verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti täysi-ikäisistä, sillä osa luovuttajista joutuu lopettamaan verenluovutuksen esimerkiksi täytettyään 71 vuotta tai sairauden takia. Toistaiseksi ei ole keksitty tekoverta, joka korvaisi luovutetun veren.

Väite 3: En voi luovuttaa verta, koska olen tosi pienikokoinen.

 Voi olla totta. Verenluovuttajan tulee painaa yli 50 kiloa. Alle 50 kiloa painavilla on muita suurempi riski verenluovutuksen jälkeisille haitoille, kuten heikotukselle, huonovointisuudelle tai pyörtymiselle. Niin painorajasta kuin muistakin luovutuskriteereistä ollaan tarkkoja luovuttajan ja potilaan turvallisuuden vuoksi. Luovuttajien rautavarastoja varjellaan siten, että miehet voivat luovuttaa verta 61:n ja naiset 91 vuorokauden välein.

Väite 4: Verenluovutukseen kannattaa mennä tyhjällä vatsalla.

Tarua. On tärkeää, että olet syönyt jotain samana päivänä ja että olosi on hyvä. Vältä kuitenkin raskaita aterioita juuri ennen luovutusta. Juotavaa ja pientä syötävää on tarjolla myös luovutuspaikalla. Voit ehkäistä mahdollista luovutuksesta aiheutuvaa nestehukkaa juomalla vettä etukäteen. Sen kummemmin ei tarvitse luovutukseen varautua, mutta tulethan ajan kanssa.

Väite 5: Minulla on uusi kumppani, joten en voi luovuttaa verta.

Totta. Seksistä uuden kumppanin kanssa seuraa neljän kuukauden väliaikainen luovutustauko. Jos kyseessä on miesten välinen seksi, varoaika on 12 kuukautta edellisestä seksikerrasta. Nämä perustuvat tilastojen perusteella tehtyihin riskiarvioihin. Eripituisia luovutusesteitä seuraa myös muun muassa matkailusta ja tatuoinnista. Ennen luovutusta kannattaa aina tehdä sovinkoluovuttajaksi.fi-testi netissä. Se vie vain hetkisen.

Väite 6: Verenluovutus perustuu auttamishaluun.

Totta. Luovutus on täysin vapaaehtoista ja jokaisen oma päätös. Suomen laki jopa kieltää verestä maksamisen. Luovuttaminen on kuitenkin konkreettinen ja vaivaton tapa auttaa kanssaihmisiä. Sinä saat kahvit, pikkupurtavaa ja hyvän mielen.

Väite 7: Verenluovutus sattuu.

Tarua. Verenluovutuksen ei kuulu sattua. Neulan pisto tuntuu, mutta kovaa kipua se ei tuota. Jos sinulle tulee luovutuksen aikana huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, kerro siitä hoitajalle. Verenluovutus voidaan keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, eikä sinun tarvitse perustella päätöstäsi.

Väite 8: En sovi luovuttajaksi, joten en voi auttaa.

 Tarua. Vaikka et voisi itse luovuttaa verta, voit aina toimia asian puolestapuhujana esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Verenluovutukseen voi tulla myös ystävän kanssa tai porukalla. Muilta saa kannustusta ja tukea, ja samalla arvokas lahja moninkertaistuu. Voit myös perustaa VeriRyhmän eli verenluovutusryhmän ja toimia sen vetäjänä.

Väite 9: Kaikki verivalmisteiksi päätyvä veri testataan virusten varalta.

Totta. Luovuttajalta tutkitaan luovutuksen yhteydessä otettavista verinäytteistä aina keskeiset veren välityksellä tarttuvat taudit; HIV, kuppa, parvovirus ja hepatiitti-virukset. Tuore tartunta ei välttämättä näy testeissä. Siksi on tärkeää, ettet koskaan luovuta verta, jos epäilet saaneesi tartunnan.

Väite 10. Voin mennä kuntosalille heti verenluovutuksen jälkeen.

 Tarua. Luovutuksessa menettämäsi nestemäärä korvautuu noin vuorokaudessa, kunhan muistat juoda tavallista enemmän. Luovutuspäivänä kannattaa välttää liikuntaa, saunomista ja kaikkea ylimääräistä hikoilua, jotta nestevaje korjautuu mahdollisimman nopeasti. Pidä side paikoillaan ja vältä luovutuskäden rasittamista vähintään neljän tunnin ajan, jottei pistokohta ala vuotaa ja käteen synny mustelmaa.

 Askarruttaako vielä? Saat lisää neuvoja ja tietoa maksuttomasta luovuttajien infopuhelimesta 0800 05801 (ark. 8–17). Lisätietoa sekä verenluovutuksen paikat ja aukioloajat löydät osoitteesta www.veripalvelu.fi.

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!