12 Mar

“Varje dag hör man sexistiska kommentarer”

Bild: Elin von Wright

Here Elin met with three young women and interviewed them about sexual harassement that occurs in Finland. Check out the essential website righttochoose.fi

På söndag firades internationella kvinnodagen för 105:e gången. Samtidigt är våld mot kvinnor ett av de största problemen i Finland idag. Yle rapporterade också nyligen om hur studerande vid Åbo Akademi har fått utstå olika former av sexuella trakasserier. Men det är få studerande vid Åbo Akademi som vill tala om saken.

Sexuella trakasserier förekommer och speciellt bland unga flickor verkar det vara vardag.

Jag träffar Nadine Mabinda, Lotta Puisto och Siri Juvonen, alla 17 år, på ett café i centrum av Helsingfors. Vi ska tala om sexuella trakasserier och nedlåtande kommentarer som man kan råka ut för, speciellt som ung tjej.

Sexuella trakasserier, Vad tänker ni på när ni hör det ordet?

Lotta: Äckliga män, som skickar äckliga meddelanden!

Det är Lottas spontana reaktion och alla tre skrattar.

Nadine: Kanske också att man får kommentarer på gatan.

Hur ofta händer det att någon säger något på stan?

Nadine: Inte så ofta på dagen kanske, men nog nästan alltid när man är ute sent på kvällen. Då kommer det kommentarer eller blickar.

Lotta: Oftare på nätet ändå än ute på stan.

Siri: Jag tycker oftare på stan.

Vilka slags kommentarer får man höra på stan?

Siri: De säger kanske inte så mycket. Men de tittar länge och kanske visslar och säger hej.

Är det killar i er ålder eller äldre? Jag utgår ifrån att det är män?

Nadine: Jo, vuxna män, men inte jättegamla. Sällan är det killar i samma ålder.

Siri: Kanske de är mellan 25 och 35 år. Något sådant.

Lotta: Är de ännu äldre, är de oftast fulla. Fullgubbar.

forms_of_seha

Vad är det värsta någon har sagt på gatan?

Nadine: En kväll kom det en kille fram till mig när jag kom gående på en mindre gata. Först sa han vill du komma hem med mig? Jag sa nej och försökte gå därifrån. Han tjatade i fem minuter ungefär. Jag försökte ignorera honom. Till slut sa han “ you stupid bitch”, och så gick han.

Lotta: För mig var det något som hände förra sommaren, med det var inte elakt på det sättet. Och det var inte någon full gubbe heller. Det var bara en som kom fram till mig och sa: ”Du har en jättefin rumpa. I Helsingfors ser man inte så ofta sånt.” Och sen gick han bort. Det var inte på något sätt elakt. Det var väl bara lite konstigt och inte så trevligt förstås. Men han blev inte aggressiv i alla fall, eller så att han började tjata på att jag skulle komma hem med honom, som det brukar vara.

Ni nämnde också nätet, var där är det som man får flest sexistiska kommentarer?

Nadine: Det kommer mycket kommentarer på Kik. 70 % av de meddelanden man får så är frågor från okända om man kan skicka nakenbilder och sådant till dem. Och de är ofta ganska rakt på sak.

Lotta: Varje gång jag öppnade den där appen så var det sådana meddelanden, så till slut tog jag bort Kik. Det kommer bara så obehagliga kommentarer.

Kik är en app som man kan ladda ner på telefonen. Via appen kan man börja chatta med vem som helst. Kik fungerar inte som Facebook att man måste tacka ja till en vän-inbjudan. Man kan blocka folk efteråt men annars är det öppet.

Kik slog igenom för ett par år sedan och för Nadine, Lotta och Siri var Kik ett sätt att hålla kontakt med kompisar. Men de insåg alla snabbt att det gäller att inte ge ut sitt namn på Kik åt vem som helst.

Lotta: Om man lägger ut det namn man har på Kik på andra nät forum, i bloggar eller på till exempel instagram så kan man vänta sig att det kommer kommentarer, så man ska vara försiktig. Det värsta var när jag en gång öppnade Kik och jag hade fått ett meddelande av en okänd. Han hade skickat en bild på sitt kön.

Hur mycket sker det trakasserier på Facebook?

Nadine: Där accepterar jag inte de som jag inte känner, så därför kommer det inte så mycket kommentarer.

Lotta: För några år sedan innan jag hade tänkt på hur viktigt det är att man inte ska acceptera sådana personer som man inte känner, så accepterade jag någon okänd. Han började sen skriva jobbiga saker åt mig. Jag blockade honom men han hittade ändå sätt att nå mig. Så det är jätteviktigt att säga åt alla, att man inte ska acceptera vem som helst. Det kan gå dåligt. Speciellt om man har all sin information där.

Händer det att sådana ni känner, till exempel killar i skolan säger saker?

Lotta: Jo det händer också, men mycket mer sällan. Och väldigt enstaka personer.

Nadine: Kommentarer kommer nästan alltid från alla, men oftast på skämt. Men förstås någon gång kan det väl bli för mycket, och då är det inte kul längre. Men också mina kompisar som någon gång säger något, inte menar de ju något dåligt.

Man bara accepterar det och skrattar bort det då eller?

Nadine: Jag försöker att inte acceptera det. Men förstås skrattar jag bara bort det ibland också.

Händer det att flickor säger sexistiska kommentarer till pojkar?

Nadine: Jag tycker att det händer att båda säger.

Lotta: Flickor kanske mer på skämt. Medan pojkar kan säga saker också helt seriöst.

Vad kan man göra för att få slut på sådant här? Får man bara acceptera att så här är det att vara ung tjej?

Lotta: Sexistiska kommentarer ska absolut inte bara accepteras. Absolut inte. Om du själv får elaka kommentarer, säg till. Eller så kan kanske en vän hjälpa och stå upp för dig och säga att sådant här inte är ok. På nätet kan man blocka personerna. Och så är det förstås lärares uppgift att också visa att elaka kommentarer inte är ok.

Nadine: Jag tycker att det är viktigt att bara prata om det här. Och viktigt att tala om att det verkligen händer varje dag. Vi är inte jämställda. Så man måste tala om det här. Om man inte säger någonting så kommer det inte att ske någon förändring.

Lotta: Förstås måste man själv också vara försiktig. Till exempel kan man ju undvika att sätta en halvnaken bild på sig själv på nätet, för då kommer det kommentarer.

Nadine: Men då tycker jag ändå att om man får en kommentar på en bild, oberoende hur provocerande bilden är, så tycker jag att alla som ser kommentaren har ett ansvar att säga att det inte är ok att skriva vad som helst.

Talar ni mycket med kompisar eller föräldrar om sådant här?

Siri: Inte så mycket med mina föräldrar. Är det bara någon liten grej så talar jag inte ens om det för mina kompisar. Bara om det är någon stor grej. Det kommer kommentarer så ofta, så man blir van. Jag reagerar nästan inte längre på det.

Lotta: Man borde tala mer om det här. Också i skolan. Inte en enda gång i högstadiet kan jag komma ihåg att vi har talat om sexuella trakasserier på lektionerna.

Nadine: Och speciellt om hur man ska vara på nätet borde man tala mer om i skolan. Vi är ju alla på nätet och det är ju där som alla trakasserier också äger rum.

Vill du veta mer om sexuella trakasserier och vad som klassas som sexuellt våld, gå in på “Right to choose” kampanjen på nätet. Röda Korset är med i kampanjen, som har som mål att förebygga sexuella trakasserier och sexuellt våld.

Är du osäker på om det du har blivit utsatt för är sexuella trakasserier eller sexuellt våld som kan anmälas till polisen? Testa i polisanmälningsspelet hur man gör en anmälan!

Vecka 17 kommer fyra kortfilmer under detta tema att visas på Finnkinos biografer, som är en del av “Right to choose” kampanjen.

Elin von Wright

2 thoughts on ““Varje dag hör man sexistiska kommentarer”

  1. Bra artikel, det är otroligt viktigt att något som tyvärr är så vanligt som sexuella trakasserier tas upp ofta och regelbundet. Synd att länken till polisanmälningsspelet ledde till en finsk spelsida. Finns det inget liknande på svenska?!

    • Hi Sarah! Unfortunately Right to Choose -campaign doesn’t have the same kind of game on their Swedish website.

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!