08 Oct

Vuoden vaikuttaja: näin minusta tuli vapaaehtoinen

teemu_vaisanen

Vuoden nuoreksi vaikuttajaksi valittu 24-vuotias Teemu Väisänen kannustaa toisia nuoria vapaaehtoistyöhön ja vakuuttaa, että oikea asenne ja halu auttaa vievät pitkälle.

Uskaltaakohan sinne mennä, Teemu mietti pitkään. Suomen Punaisen Ristin läksykerhon ohjaaminen houkutteli, koska nuori mies haaveili opettajan työstä ja halusi vaikuttaa. Empimisen jälkeen Teemu soitti läksykerhon vetäjälle ja kertoi haluavansa mukaan toimintaan. Siitä on nyt nelisen vuotta aikaa, eikä päätöstä ole tarvinnut katua.

– Nautin läksykerhon ohjaamisesta tosi paljon, koska se oli niin konkreettista työtä. Aina kun joku lapsi innostui opittuaan vaikka jakokulman, itsellekin tuli tosi kiva fiilis, Teemu muistelee.

Sittemmin moni asia Teemun elämässä on muuttunut. Uusi kutsumus on löytynyt terveydenhoitajan opinnoista. Välissä Teemu opiskeli kansainvälistä politiikkaa ja asui ulkomailla. Mutta vapaaehtoistyö on jatkunut katkeamatta eri muodoissa. Läksykerho oli vasta alkua: neljän vuoden aikana Teemu on ehtinyt tehdä järjestön sisällä vaikka mitä.

Nykyään rooliin kuuluu myös uuden toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen. Teemu viihtyykin sekä kentällä että kulisseissa.

– On hauskaa pyöritellä papereita, kun tietää, että muutaman kuukauden kuluttua näkee tuloksen käytännössä.

Lokakuun alussa Teemu valittiin Suomen Punaisen Ristin nuoreksi vaikuttajaksi nuorten vuosikokouksessa Jyväskylässä. Vaikka hänellä on kokemusta vapaaehtoistyön monista puolista, ei hän mielellään kutsu itseään vaikuttajaksi.

– Pidän itseäni enemmän toimijana kuin vaikuttajana. En koe olevani se, joka pitää joukon edessä palopuheita ja johtaa massoja. Olen mieluummin se, joka suunnittelee ja etenkin vie suunnitelmat myös kentälle, Teemu selventää.

– Vaikka onhan sekin tietysti vaikuttamistyötä.

Kotimaassakin riittää töitä

Järjestö tarjoaa näköalapaikan myös kansainvälisen Punaisen Ristin toimintaan. Kansainväliset leirit ulkomailla ja Suomessa ovat antaneet perspektiiviä koko järjestön toimintaan.

– Siinä näkee, että samaa työtä tehdään monissa maissa, ehkä vain vähän erilaisella twistillä. Toisissa maissa korostuu katastrofityö, Suomessa esimerkiksi yksinäisyyden kohtaaminen. Eri puolilla maailmaa on erilaisia ongelmia, mutta kuitenkin sama palo auttaa.

Kaukaiset kriisitilanteet tulevat lähelle, kun sosiaalisen median kautta näkee konkreettisesti, kuinka sinnikkäästi paikalliset vapaaehtoiset työskentelevät. Silloin herää halu olla mukana auttamisen ketjussa, vaikkapa sitten keräystoiminnalla ja paikallisia kavereita tsemppaamalla.

– Tutuilta olen kuullut tilanteista, joita itse en pysty edes kuvittelemaan. Kun esimerkiksi tehdasrakennus sortuu työntekijöiden niskaan Bangladeshissa, meidän paikalliset vapaaehtoiset ovat ensimmäisinä paikalla auttamassa. Vaikka tällaiset tilanteet ovat aina järkyttäviä, niihin vastaaminen on Punaisen Ristin perustehtävä, Teemu muistuttaa.

Kotimaassakin riittää työsarkaa. Mitä syvemmälle vapaaehtoistyöhön uppoutuu, sitä enemmän löytää parannuskohteita. Teemu muistuttaa, että esimerkiksi toimintaryhmien määrä ei vielä kerro tavoitteiden saavuttamisesta. Tärkeintä olisi saavuttaa ne nuoret, jotka ovat kipeimmin avun tarpeessa, ja tarjota kaikille tasavertaiset mahdollisuudet osallistua. Teemun visiossa tulevaisuuden SPR on järjestö, joka ottaa kaikki vastaan esimerkiksi kielimuurista huolimatta.

– Varsinkin nyt, kun toimintaan tulee mukaan enemmän maahanmuuttajataustaisia nuoria, niin meidän pitää miettiä, että kuinka hekin voivat osallistua toimintaan tasavertaisina. Voidaan miettiä, miten perinteisiä toimintamuotoja voitaisiin tehdä enemmän hands-on-tyylillä. Esimerkiksi nyt perustamaamme monikieliseen ensiapuryhmään voi osallistua ihan millä kielellä tahansa.

Teemu korostaa, ettei maahanmuuttajia tule nähdä pelkästään avunsaajina, sillä heillä on usein suunnattomasti osaamista, arvokasta kielitaitoa ja etenkin intoa toimia aktiivisesti.

– Monella kohtaamallani maahanmuuttajataustaisella henkilöllä on todella kova palo olla mukana vapaaehtoistoiminnassa ja halu auttaa ihmisiä, jotka ovat siinä tilanteessa, missä he itse olivat vaikka puoli vuotta tai vuosi sitten.

Viesti vapaaehtoisille: Kokeile rohkeasti

Moni kipuilee riittämättömyyden tunteen kanssa. Epäkohdat voivat tuntua niin isoilta, että usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin hiipuu. Teemu ei kuitenkaan vähättelisi yhden ihmisen panostusta.

– Toiminta lähtee yksittäisistä ihmisistä. Näissä hommissa olen huomannut, miten iso voimavara se on, kun löytyy oikea tyyppi oikeaan tehtävään.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneelle Teemulla on yksinkertainen viesti: kokeile rohkeasti. Aina se ensimmäinen tai toinen vaihtoehto ei välttämättä ole itselle se sopivin, mutta jokaiselle varmasti löytyy omannäköistä tekemistä. Ja jos sitä ei ennestään ole, luodaan uutta toimintaa.

– SPR on mahtava järjestö senkin takia, että se on vähän kuin iso kakku, josta jokainen voi ottaa oman palasensa ja maistella vähän eri puolilta. Vaikka ei SPR tietenkään ole mikään ainoa oikea vaihtoehto, vaan oman paikkansa voi löytää jostain muualtakin.

Vapaaehtoistyö ei välttämättä vaadi paljoa aikaa ja vaivaa: mukaan pääsee juuri sellaisella panostuksella, joka sopii omaan elämäntilanteeseen. Joskus vapaaehtoistyöstä tulee elämäntapa, niin kuin Teemulle kävi. Oli toiminnan laajuus mikä tahansa, on palkitsevaa päästä näkemään, mitä omalla toiminnalla voi saada aikaan.

– Moneen juttuun ei tarvitse kuin oikean asenteen ja halun auttaa. Esimerkiksi ruoan, juoman tai vilttien jako ei vaadi kuin käden ojentamista. Tai jos käy paikallisella vanhainkodilla ihan vaan keskustelemassa asukkaiden kanssa. Kun antaa puolikin tuntia ajastaan, se voi merkitä jollekin toiselle paljon. Ja tietysti se silloin merkitsee myös itselle paljon.

Teksti: Irina Herneaho
Kuva: Lotta Kauppi

Etkö ole vielä löytänyt sopivaa vapaaehtoistyöpaikkaa? Voit etsiä juuri sinulle sopivaa puuhaa esimerkiksi Punaisen Ristin vapaaehtoistorilta.

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!