12 Feb

Ystävyys on pieniä tekoja

otto_kari

Otto Kari on toiminut Punaisen Ristin delegaattina Jordaniassa. kuva: Mikko Vähäniitty, Suomen Punainen Risti

This article is written by the vice-chairman, Otto Kari of the Finnish Red Cross. He shares his experience from Jordan where Kari worked as a delegate for IFRC . Tired and exhausted after a long day, co-workers showed Kari incredible friendship without a common language.

Muistan aina hetken, jolloin jordanialaisessa varastohallissa tehdyn kahdeksan tunnin työurakan jälkeen pääsin istumaan ilmastoituun tilaan. Olin valvonut yksin Punaisen Ristin kansainvälisen komitean rekan lastausta sairaalan rakennustarvikkeilla. Tavallisesti toimimme pareittain, mutta tällä kertaa vatsatauti oli kaatanut työparini sängyn pohjalle. Meillä oli parisen viikkoa aikaa pystyttää sairaala syyrialaispakolaisille ja joukko avustustyöntekijöitä odotti jo tarvikkeita aavikolla. Pieni hiki ja väsymys kuului asiaan, mutta kieltämättä tiukkatahtinen päivä lämmössä painoi.

Minut oli tavalliseen tapaan ohjattu istumaan toimiston tuolille, odottamaan toimistohenkilökunnalta listaa hyllyt jättäneistä tarpeistamme kuittausta varten. Tällä kertaa ovesta ilmestyi kuitenkin joukko hyväntuulisia varastomiehiä. Heidän tehtävä ei ollut suunnitella kuten muiden huoneessa olijoiden vaan nostaa ja siirrellä materiaalia paikasta toiseen. Yhteistä kieltä ei ollut muutamaa sanaa ja aamun tervehdyksiä lukuunottamatta. Parin viikon aikana olimme kuitenkin yhdessä siirtäneet satoja kuutioita avustustarvikkeita kentälle. Olimme kollegoita, yhtä lailla. He laskivat hymyillen eteeni pussin, jossa oli lämmintä ruokaa ja juomapullo. Listoja valmisteleva mies toimi tulkkina: miehet olivat huomanneet varastolla, että minulta olivat tauot ja lounas jääneet väliin. He kävivät siksi ostamassa minulle syötävää, omilla rahoillaan. Kiitollisuuteni välittyi ilman tulkin apua.

Varastotyöntekijöitä Jordaniassa. Kuva: Otto Kari

Varastotyöntekijöitä Jordaniassa. Kuva: Otto Kari

Inhimillisyys on sitä, että kohtelee myös tuntematonta kuin ystävää. Viime kädessä pidempikin ystävyys rakentuu pienistä teoista, joilla osoittaa välittävänsä ja jakaa toisen arjen. Pienillä arjen teoilla voimme jokainen tarjota hengähdystauon sitä tarvitseville, ottaa osan huolista kannettaviksi tai tuoda iloa yksinäisen arkeen. Kokemani hetki oli pysäyttävä ystävyyden ja inhimillisyyden osoitus. Usein se muistuttaa minua siitä, kuinka ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla arjen huolineen ja toiveineen. Toisaalta ymmärsin, miten ystävyys ei katso kulttuuria tai yhteistä kieltä. Ehkä tarinan tärkein opetus on kuitenkin näiden pienten inhimillisten tekojen merkityksessä. Pienillä teoilla voimme yhdessä saavuttaa jotain suurempaa. Varastomiehet jatkoivat tavaroiden nostamista ja siirtämistä, ja rakensivat sairaalan apua tarvitseville. Eväiden avulla he pitivät huolen siitä, että minäkin jaksoin tehdä osani yhteisen tavoitteen eteen myös tulevina päivinä.

Punaisen Ristin komitean avustusrekka. Kuva: Otto Kari

Punaisen Ristin komitean avustusrekka. Kuva: Otto Kari

Näiden tekojen merkitys toisen elämään voi olla merkittävä, kuten nuoren kohdalla, jolla yksinäisyyden lievittyminen voi tehdä eron syrjäytymisen ja elämään kiinnittymisen välillä. Vaikka tämä on riittävä palkinto itsessään, näiden kohtaamisten kautta saamme myös itse kokea jotain ainutlaatuista. Vähintään auttamisen iloa, mutta parhaimmillaan pitkän ja antoisan ystävyyden. Näin ystävänpäivän alla ehdotan, että otamme tavaksi muistaa omien läheistemme lisäksi kollegoitamme, hyvän päivän tuttuja ja ehkä entuudestaan tuntemattomiakin pienillä arjen teoilla. Ystävänpäivänä – tai miksei useamminkin – meillä on myös mahdollisuus kiittää heitä, jotka ovat olleet meidän tukenamme.

Otto Kari,
Suomen Punaisen Ristin varapuheenjohtaja ja valtakunnallisen nuorisotoimikunnan puheenjohtaja

One thought on “Ystävyys on pieniä tekoja

  1. Kiitos Otto,

    Loistava esimerkki tuosta toisesta motivoivasta tekijästä – ihmiset, joiden kanssa saa tehdä auttamistyötä. Pelkällä auttamisen halulla ei jaksa pitkään, eväät ja kaverit vie huomattavasti pidemmälle.

Leave a Reply, but while doing so Please respect the seven fundamental principles of the Red Cross and Red Crescent Movement (humanity, neutrality, impartiality, independence, voluntary service, unity, universality). Thank you!